REVIEW: Ryzen 7 1700 e dovada că AMD poate reintra în jocul procesoarelor

de: George Stanciu
04 12. 2017
amd ryzen 7 1700

Noua serie de procesoare de la AMD este extrem de promițătoare, iar Ryzen 7 1700 aduce un echilibru bun între putere și preț.

[related]

Am petrecut câteva săptămâni bune folosind un sistem construit în jurul unui procesor AMD din noua serie Ryzen, iar experiența a fost una plăcută, așa cum mă așteptam. Chiar și primul procesor pe care l-am avut într-un calculator a fost un AMD, cel mai probabil era din gama Athlon. Am mai avut procesoare de la ei de-a lungul anilor, dar, pe măsură ce trecea timpul, constatam că iarba e mai verde dincolo de gard și că Intel pare să facă treabă mai bună.

Acum, însă, odată cu apariția seriei Ryzen, m-aș gândi de două ori înainte să mă uit pe procesoare Intel. Ryzen 7 1700 vine, pe scurt, cu opt nuclee și 16 thread-uri. Frecvența standard de operare este de 3GHz, în timp ce în modul Turbo duce frecvența până la 3,7 GHz. Procesorul este creat folosind tehnologia de fabricație pe 14 nm. Poți cumpăra un Ryzen 7 1700 de AICI sau de AICI.

amd ryzen 7 1700

Alături de Ryzen 7 1700 am avut un set de memorii Corsair Vengeance LPX, de 2 x 8 GB și o placă video Radeon RX 480. Toate au fost puse laolaltă pe placa de bază Gigabyte GA-AB350N-Gaming WiFi, în format Mini-ITX și cu socket AM4. Cu această ocazie mi-am dat seama că e destul de enervant să încerci să-ți faci loc printre piese pentru a conecta o mufă, spre exemplu. Totuși, dacă vrei un build de mini-PC, cu o placă de 17 x 17 cm nu poți da greș.

Placa de bază e specială, e un model inedit, ultra compact. Numele este GA-AB350N-Gaming WiFi și vine cu suport pentru AMD Ryzen 7, are sloturi dual channel pentru memorii DDR4, dual band WiFi 802.11ac și Bluetooth 4.2, PCIe Gen3 x4 M.2 cu PCIe NVMe și suport SATA, RGB Fusion pentru LED-uri colorate, UEFI BIOS Gigabyte și senzori pentru controlul temperaturii în computer.

Ryzen 7 1700 îți va oferi rezultate destul de diferite în funcție de lucrurile pentru care vei vrea să-l folosești. Astfel, performanța single-thread nu se ridică la nivelul așteptat, astfel că un i7-7700 rămâne, în continuare, la distanță față de modelul 1700 din gama Ryzen. Cu toate acestea, procesorul celor de la AMD reușește să își ia revanșa și trece la o distanță destul de mare de rivalul de la Intel la capitolul performanță multi-thread.

Sistemul folosit pentru acest review, așa cum l-am văzut de sus.

Tocmai din cauza acestor diferențe e bine să știi ce vrei de la procesor. Astfel, pentru că Ryzen 7 1700 reușește să livreze performanțe ridicate în ceea ce privește sarcina multi-thread, e recomandat în cazul activităților care pun mare presiune pe întregul procesor. Editarea și procesarea video, spre exemplu, sunt activități unde 1700 reușește să le dea clasă multor altor procesoare. Pe de altă parte, încă sunt multe jocuri, chiar și de top, care nu sunt în stare să folosească la maximum un procesor cu mai multe nuclee, astfel că performanța este puțin trasă în jos în cazul Ryzen 7 1700 pe single-thread.

[readmore]

Mai jos sunt câteva capturi cu rezultate obținute în câteva programe de benchmark. Scorul de pe Geekbench arată ceva mai bine comparația despre care vorbeam mai sus. În lista de procesoare, situația arată astfel.

Click pentru dimensiune completă

  • Scor single-core: Ryzen 7 1700: 3573 pct. vs i7-7700K: 5724 pct.
  • Scor multi-core: Ryzen 7 1700: 19761 pct. vs i7-7700K: 18818 pct.

În Cinebench R15, procesorul a obținut scoruri care reflectă, încă o dată, performanța dintre single și multi-core.

Click pentru dimensiune completă

Click pentru dimensiune completă

Iar în cazul lui SuperPi, procesorul a reușit să calculeze primul milion de zecimale ale lui Pi în doar 13 secunde.

Per total, AMD Ryzen 7 1700 e un procesor bun, la care raportul preț-performanță înclină în direcția potrivită. AMD a avut parte de o revenire în forță pe piață odată cu apariția noilor procesoare, iar cei de la Intel vor trebui să fie atenți, mai ales dacă rivalul etern va continua în aceeași linie și pe viitor. Ryzen 7 1700 nu zboară în performanța single-core, așa că s-ar putea să rămână în urmă puțin față de alte procesoare. Pe de altă parte, la performanță multi-core, procesorul își ia un avânt destul de mare și obține rezultate bune.